Spring naar inhoud

EPDM dakbedekking kosten

berekenen kosten epdm dakbedekking

Kies je voor EPDM dakbedekking? Dan kies je voor een dakbedekking met een levensduur van ruim 50 jaar. Uiteraard vind je hier informatie over de prijs van EPDM-dakbedekking. Die prijs bestaat uit vier onderdelen. Overigens heb je zelf invloed op de prijs, want de prijs is afhankelijk van de keuzes die je maakt. Bovendien zijn er mogelijkheden om te besparen. Vraag in ieder geval offertes aan bij diverse bedrijven. Ook dat kan een aanzienlijke besparing opleveren.

De opbouw van de prijs van EPDM

De prijs van EDM is opgebouwd uit vier onderdelen. Laat je je dak bedekken met EPDM? Dan betaal je materiaalkosten, arbeidskosten, containerkosten en kosten voor de afvoer en daktrim. Het aantal vierkante meters EPDM heeft het meeste invloed op de totale kosten, want de prijs van EDM bestaat vooral uit materiaalkosten.

Opbouw kosten EPDM-dakbedekking

De vier onderdelen van de prijs van EPDM-dakbedekking:

Onderdeel Opbouw
Materiaalkosten EPDM 45%
Arbeidskosten 25%
Afvoer en daktrim 15%
Containerkosten 10%

Wat kost EPDM-dakbedekking ongeveer?

Wil je je dak beschermen met EPDM-dakbedekking? Dan wil je natuurlijk weten wat ongeveer de kosten zijn. De gemiddelde prijs van deze kunststof dakbedekking bedraagt €50. Dit bedrag is inclusief arbeidskosten. Stel dat je besluit om een dak van 50 m2 te laten bedekken met EPDM. Dan zijn de kosten, indien je de oude EPDM-dakbedekking zelf verwijdert en de EPDM laat plaatsen, tussen de €1200 en €1600. Bij het laten verwijderen en het laten plaatsen van EPDM zijn de kosten tussen de €1500 en de €2000. Wil je zowel een EPDM-dak als een groendak laten plaatsen? Dan bedragen de kosten tussen de €3500 en de €5000.

Een berekening van de prijs van EPDM-dakbedekking

Stel dat een bedrijf voor het aanbrengen van EPDM-dakbedekking een prijs vraagt tussen de 40 en 50 euro, inclusief btw. Wat zijn dan de kosten? De kosten worden vermeld in de onderstaande tabel.

Kosten EPDM-dakbedekking

Oppervlakte dak Gemiddelde totaalprijs
10 m2 €400 tot €500
20 m2 €800 tot €1.000
50 m2 €2.000 tot €2.500
75 m2 €3.000 tot €3.750
100 m2 €4.000 tot €5.000
125 m2 €5.000 tot €6.250
150 m2 €6.000 tot €7.500

Bespaar op je energiekosten door tegelijkertijd je dak te voorzien van isolatie. Meer informatie over dakisolatie vind je op milieucentraal.nl. Over de arbeidskosten voor het isoleren betaal je het verlaagde btw-tarief van 9%. Bekijk de voorwaarden op belastingdienst.nl.

Welke keuzes zijn van invloed op de prijs van EPDM?

De prijs van EPDM kun je zelf beïnvloeden, want de prijs is afhankelijk van een aantal keuzes die je zelf kunt maken. Welke keuzes kun je maken? Je kunt kiezen voor een minder dik materiaal. Ook kun je kiezen voor een groendak. Hieraan zijn aanzienlijke extra kosten verbonden.

Keurmerken voor dakspecialisten:
Dakmerk
Vebidak

Dikte van het materiaal

De dikte van het materiaal is van invloed op de prijs. Minder dik materiaal (EPDM-folie) kost doorgaans minder. Pas wel op. De kwaliteit van het minder dikke materiaal is vaak ook minder. Het is aan te raden om te kiezen voor EPDM-dakbedekking van kwalitatief goed materiaal. Ben je bezig om offertes te vergelijken? Let ook dan op. Wellicht worden er in de diverse offertes materialen van verschillende diktes gebruikt.

Wel of geen groendak?

Je kunt kiezen voor een groendak. Waarom zou je dat doen? Omdat deze dakbedekking het fijnstof afvangt. Bovendien zorgt deze natuurlijke en duurzame dakbedekking, die bovenop de bestaande dakbedekking wordt gelegd, voor een goede isolatie, zowel van de temperatuur als van het omgevingsgeluid. De vegetatie op het dak vangt bijvoorbeeld het geluid van vallende hagel of regen op. Voortaan heb je daar geen last meer van. De kosten van het aanleggen van een groendak zijn wel vrij fors, tussen de €50 en €80 per m2. Wellicht verstrekt je gemeente subsidie voor het aanbrengen van een groendak en kom je daarvoor in aanmerking. Er zijn gemeentes die maximaal €50 subsidie per vierkante meter vertrekken.

Artikel: Groendak tegen wateroverlast (bron: Milieucentraal)

epdm dakbedekking prijzen

EPDM is de beste keuze voor een plat dak

Wil je een plat dak bedekken? Dan kun je kiezen voor bitumen, PVC en EPDM. Dat zijn de drie populairste soorten dakbedekking. EPDM is van deze soorten dakbedekking ongetwijfeld de beste keuze, want een dakbedekking van EPDM heeft diverse voordelen:

  • EPDM heeft de langste gemiddelde levensduur, gemiddeld 40 jaar. Bitumen en PVC hebben een gemiddelde levensduur van 25 jaar.
  • Zowel bitumen, PVC en EPDM zijn waterdicht. EPDM heeft wel de minste naden. Daarom is de kans op lekkage bij een dakbedekking van dit materiaal het kleinst.
  • EPDM is het beste bestand tegen temperatuurverschillen. Veroudering door vrieskou of extreme temperaturen gaat bij dit materiaal niet snel.
  • Aangeraden wordt om een dakbedekking van bitumen of PVC jaarlijks te controleren op slijtage, algen en mos, terwijl een dakbedekking van EPDM nauwelijks onderhoud nodig heeft.

Meer informatie over EPDM op de website van de Nederlandse Dakdekkers Associatie

Verschillen tussen Europees en Amerikaans EPDM

De zogenaamde Europese EPDM dakbedekking is onbekalkt. Een voorbehandeling is niet nodig. Deze dakbedekking kan grotendeels enkelzijdig en rechtstreeks worden verlijmd. Het lichte profiel zorgt voor een betere hechting op tal van ondergronden. De Amerikaanse EPDM is bekalkt. Een voorbehandeling is nodig om de Amerikaanse EPDM te kunnen verwerken. De op de binnenband van een fiets lijkende Amerikaanse EPDM heeft een minder goede hechting.

Het niet hoeven voorbehandelen van Europese EPDM dakbedekking heeft een gunstige invloed op de prijs en de kosten. Bovendien kan deze dakbedekking sneller worden gemonteerd. Er zijn leveranciers die uitsluitend de 1,30 mm dikke Europese EPDM verkopen. Deze EPDM heeft een verwachte levensduur van ruim 50 jaar.

Hoe je kunt besparen op de kosten van een EPDM dakbedekking

Is de buurman wellicht ook van plan om een EPDM dakbedekking te laten aanbrengen? Doe het dan samen. Waarschijnlijk krijgen jullie dan kwantumkorting. Waarom? Omdat de prijs van de EPDM dakbedekking afhankelijk is van het aantal meters dat je nodig hebt. Bij een aanzienlijke bestelling betaal je dus minder. Bovendien bespaar je hoogstwaarschijnlijk op de voorrijkosten die het bedrijf in rekening brengt. De dakdekker kan immers met een keer rijden twee klussen doen.

Klus je zelf graag? Waarschijnlijk kun je dan het nodige voorwerk doen. Je kunt bijvoorbeeld zelf de oude dakbedekking verwijderen. De dakdekker heeft dan minder werk. Ook zo kun je dus besparen op de kosten van EPDM dakbedekking.

Gratis offertes opvragen

Overweeg je om een EPDM dakbedekking te laten aanbrengen. Via de offerteservice vraag je gratis diverse offertes aan. Vergelijk het aanbod en bespaar veel geld. Het vergelijken van de prijzen is geheel vrijblijvend, het verplicht je tot niets!

Handige links:
Waarop moet je letten bij het onderhoud van een plat dak (bron: Vereniging Eigen Huis)
Vind eenvoudig subsidies voor dakisolatie op energiesubsidiewijzer.nl
Informatie over de levensduur van een plat dak (bron: KOMO-keurmerk)