Spring naar inhoud

Kunststof kozijnen prijzen berekenen

prijzen kunststof kozijnen berekenen

Het berekenen van de prijzen van kunststof kozijnen

Het berekenen van de kosten van een kunststof kozijn is niet eenvoudig. De prijs bestaat uit vier onderdelen. Daar komt de btw nog bij. Bovendien kan een bedrijf ook voorrijkosten in rekening brengen. De prijs is ook afhankelijk van het soort raam. Een exacte prijsberekening is daarom vaak niet mogelijk. Wil je weten wat het vervangen van houten kozijnen door kunststof kozijnen ongeveer gaat kosten? Je vindt hier de benodigde informatie om die vraag te kunnen beantwoorden. Ook kom je te weten waar je op moet letten bij het kiezen van een kunststof kozijn.

Handig: Vraag gratis kunststof kozijnen offertes aan

Ga direct naar:

Opbouw kosten
Prijzen kunststof vaste ramen
Prijzen kozijnen voor draaikiepramen
Prijzen valramen
Montagekosten
Factoren die de prijs beïnvloeden
Keurmerken

Hoe is de prijs van kunststof kozijnen opgebouwd?

Wil je de prijs van kunststof kozijnen correct berekenen? Dan moet je weten dat deze prijs bestaat uit vier onderdelen: arbeidskosten, aankoop van het materiaal, sloopkosten en de kosten voor de montage van de kunststof kozijnen.

Arbeidskosten en de aankoop van materiaal zijn samen goed voor 90 procent van de totale prijs, terwijl slopen van het oude en montage van het nieuwe kozijn goed zijn voor de overige 10 procent van de kosten. De diverse kostenposten zijn weergegeven in onderstaande tabel.

Opbouw kosten kunststof kozijnen

De vier onderdelen van de prijs van een kunststof kozijn:

Onderdeel Opbouw
Arbeidskosten 45%
Aankoop van materiaal 45%
Sloopkosten 5%
Montagekosten 5%

De prijzen van kunststof kozijnen met een vast raam

Je wilt oude houten kozijnen laten vervangen door kunststof kozijnen. Uiteraard wil je dan graag weten wat dit gaat kosten. De kosten kunnen variëren. Zijn het de kozijnen van een vast raam, een draai/kiepraam of een valraam? Ook de het formaat van het raam en de kwaliteit van het glas hebben invloed op de prijs van de kunststof kozijnen. Kunststof kozijnen in een vast raam met een afmeting van 30 X 30 cm kosten minimaal €35. Voor een kunststof kozijn in een vast raam met een afmeting van 150 X 200 cm moet maximaal €365 worden betaald. Deze prijzen zijn exclusief montagekosten.

Stel dat je kiest voor HR++ glas. Wil je weten wat bij bepaalde afmetingen van het raam de kosten zijn voor een kunststof kozijn van een vast raam? Kijk dan in onderstaande tabel (de genoemde bedragen zijn inclusief btw en exclusief montagekosten).

Prijstabel: prijzen kunststof kozijnen voor vaste ramen

Afmeting (h x b) Kosten
30 X 30 cm €35 - €85
60 X 60 cm €95 - €110
100 X 100 cm €155 - €165
150 X 200 cm €325 - €365

kosten berekenen kozijnen

De prijzen van kozijnen met een draai/kiepraam

Je kunt niet alleen vaste ramen voorzien van kunststof kozijnen. Plaatsing van een kunststof kozijn kan ook bij een draai/kiepraam. Deze handige ramen kun je zowel helemaal openzetten als in een kantelstand laten staan. In de kantelstand kun je een ruimte eenvoudig laten luchten. Het raam zit dan niet in de weg.
Kies je voor een draai/kiepraam met dubbel glas? Raadpleeg dan de onderstaande tabel om te weten wat de kosten zijn bij bepaalde afmetingen. De vermelde bedragen zijn exclusief montagekosten.

Prijstabel: prijzen draai-kiepramen

Afmeting (h x b) Prijs*
60 X 60 cm €220
100 X 100 cm €240
120 X 120 cm €330
180 X 120 cm €470

*Gemiddelde prijzen inclusief dubbelglas.

Doorgaans kiest men voor raamkozijnen met dubbel glas. Raamkozijnen zonder dubbel glas zijn iets goedkoper. Zo bespaar je bij een raam van 60 X 60 cm 20 euro, terwijl je bij een raam van 180 X 120 cm 90 euro bespaart. Het is echter niet alleen een besparing. De stookkosten zullen immers stijgen.

De prijzen van kunststof kozijnen met een valraam

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van een draai/kiepraam. Weet je ook wat een valraam is? Een valraam is een raam dat bij het openen achterover naar binnen valt. Een valraam is zeer geschikt om een ruimte te ventileren. Ook een valraam kan voorzien worden van een kunststof kozijn. Raadpleeg de onderstaande tabel als je wilt weten wat de kosten zijn. De vermelde prijs is exclusief montagekosten.

Prijstabel: kosten voor valramen

Afmeting (h x b) Prijs
40 X 40 cm €130
100 X 80 cm €220
150 X 120 cm €340

Hoe bereken je de prijs inclusief montagekosten?

De tot nu toe genoemde bedragen zijn allemaal prijzen exclusief montagekosten. Je moet ook montagekosten betalen. Hoe kun je berekenen welk bedrag je aan montagekosten moet betalen? Wil je geen ingewikkelde berekening maken? Ga dan uit van de volgende basisregel: de montagekosten zijn ongeveer gelijk aan de aanschafprijs van een kunststof kozijn. Heb je voor bijvoorbeeld 80 euro een kunststof kozijn gekocht? Dan bedragen de montagekosten ook ongeveer 80 euro.

Je kunt de prijs van een kunststof kozijn inclusief montagekosten ook berekenen. Hoe? Door eerst de oppervlakte van het raam te berekenen. Heeft het raam een oppervlakte van 1 m2? Dan bedraagt de gemiddelde richtprijs (inclusief btw, montagekosten en HR++ glas) tussen de 700 en 800 euro. Is het een raam van 1,5 X 1,2 meter? Dan bedraagt de oppervlakte 1,8 m2. Hoe bereken je dan de gemiddelde richtprijs? Door de zojuist genoemde gemiddelde richtprijs met 1,8 te vermenigvuldigen.

Er zijn ook nog aanvullende kosten. Een bedrijf kan voorrijkosten in rekening brengen. De kosten zijn natuurlijk afhankelijk van de afstand tussen je woonplaats en de vestigingsplaats van het bedrijf. Ook kunnen er kosten voor het montagemateriaal in rekening worden gebracht, Dit is overigens lang niet altijd het geval. Geef je een bedrijf opdracht om de kozijnen te plaatsen? Vaak wordt het montagemateriaal dan niet in rekening gebracht.

prijs kunststof kozijn

Goedkope kunststof kozijnen

Je bent op zoek naar de kozijnen met de beste prijs/kwaliteitsverhouding. Dan moet je dus kiezen voor kunststof kozijnen. Immers, zowel houten kozijnen als aluminium kozijnen zijn duurder (+15 en +20 procent). Bovendien gaan kunststof kozijnen minstens vijftig jaar mee. De kunststof kozijnen hebben weinig onderhoud nodig. Ook niet onbelangrijk is de goede isolatie.

Mogelijke oplossingen als een kozijn is beschadigd

Een licht beschadigd kozijn hoeft niet vervangen te worden. Vervanging van het kozijn is erg duur. Een handige monteur heeft vaak niet meer dan een uur nodig om het kozijn te repareren. De kosten bedragen doorgaans ongeveer €150 euro.

Is het houten kozijn niet meer te repareren? Vervang het dan door een kunststof kozijn. Dat is bij vervanging de goedkoopste oplossing, Wat zijn de kosten? Voor een kunststof kozijn van een vast raam bedragen de kosten tussen de 600 en 1200 euro. Wil je een draai/klepraam voorzien van een kunststof kozijn? Dan ben je ongeveer 200 euro meer kwijt.

Kiezen voor luxe kunststof kozijnen

Je kunt een deur die weinig licht doorlaat vervangen door openslaande deuren. Hoe? Door te kiezen voor luxe kunststof kozijnen. Hier hangt wel een stevig prijskaartje aan. De totale kosten bedragen tussen de 2000 en de 3500 euro.

Welke keuzes zijn bepalend voor de uiteindelijke prijs?

Je kunt de prijs die je moet betalen voor de kunststof kozijnen zeker beïnvloeden. De prijs is namelijk afhankelijk van een aantal factoren:

  • Kies je voor een reparatie of besluit je om het beschadigde kozijn te vervangen door een kunststof kozijn?
  • Het soort glas waar je voor kiest.
  • Het kiezen voor extra opties.

Kiezen voor een bepaald soort glas

Je kunt kiezen tussen vier verschillende soorten glas: gewoon dubbel glas, HR-glas, HR++ glas en HR+++ glas. Je moet bepalen welk soort glas het beste past in jouw situatie. Vind je een goede isolatie erg belangrijk? Dan kun je kiezen voor HR++ glas (tussen de €85 - €100 m2) of voor HR+++glas (tussen de €100 en €130 per m2). Wellicht past gewoon dubbel glas het beste bij jouw situatie. Dit type glas, met een matige isolatie, kost tussen de €65 en €80 per m2.

Dubbel glas, HR++ glas of triple glas? Lees er alles over op milieucentraal.nl. Kies voor isolatieglas en betaal het verlaagde btw-tarief van 9%. Op belastingdienst.nl staat meer informatie over deze regeling en de voorwaarden.

Kiezen voor extra opties

Het is niet verplicht om te kiezen voor extra opties. Opties hebben wel bepaalde voordelen. Dat kan een reden zijn om te kiezen voor een bepaalde optie. Zo zorgen ventilatieroosters voor droge lucht in huis. Je hebt dan minder kans dat je last krijgt van schimmel of rot. Heb je last van ongewenste insecten? Met een hor kun je zorgen dat ze niet in je huis komen. Wat zijn de kosten van deze extra opties? Ventilatieroosters zijn te koop voor €15 (klein) of €60 (groot). De prijs van een hor (60 X 60 cm) is ongeveer €80 euro.

kunststof kozijnen plaatsen

Merk kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen worden gemaakt door twee bedrijven. Een bedrijf maakt het kozijnprofiel. Door een andere fabrikant wordt het kozijnprofiel verwerkt tot een kunststof kozijn. In de winkel worden vooral het merk van de makers van het profiel genoemd. Let echter ook op het merk van de fabrikant van het kozijn. Een merk kan alleen maar groot worden als het kwaliteit levert. Kies daarom voor een van de grote merken.

Let ook op het keurmerk

Hoe bepaal je de kwaliteit van een kunststof kozijn? Door te letten op het merk en op het aantal kamers in het kozijn. Een goed kunststof kozijn heeft minstens 5 kamers. Waar moet je ook nog op letten? Op de aanwezigheid van keurmerken.

Kozijnen met het KOMO-keurmerk voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. De keurmerken SGK en PKVW geven aan dat het hang- en sluitwerk degelijk en veilig is. De keurmerken VGK en Bouwgarant geven aan dat het betrouwbare bedrijven zijn die voldoen aan kwaliteitseisen die door de branche worden gesteld.

Meer informatie:
VKG-keurmerk
KOMO-keurmerk
Bouwgarant

Maak gebruik van de energiespaarlening

Kunststof kozijnen houden de warmte goed tegen. Met kunststof kozijnen kun je, zeker als je kiest voor HR++ of HR+++ glas, aanzienlijk besparen op de stookkosten. In huis is een gelijkmatige warmte. Bovendien heb je minder last van tocht. Uiteraard vergt dit wel een behoorlijke investering. Wellicht kom je in aanmerking voor een energiespaarlening. Kijk voor meer informatie op energiebespaarlening.nl.

Bespaar door het aanvragen van gratis offertes

Ben je op zoek naar kunststof kozijnen van goede kwaliteit? Uiteraard wil je niet te veel betalen. Vraag daarom offertes aan bij diverse erkende bedrijven. Je kunt de offertes dan met elkaar vergelijken. De prijsverschillen kunnen groot zijn. Wist je dat je met het vergelijken van offertes tot wel 40 % kunt besparen? Vraag via de offerteservice gratis en vrijblijvend offertes aan en start met besparen!

Handige links:
Bespaar op de energiekosten door de kozijnen te vervangen (bron: Milieucentraal)
Hoe duurzaam zijn kunststof kozijnen? (bron: duurzaamnieuws.nl)