Spring naar inhoud

Verschillende soorten dakbedekking

Dakbedekking zorgt ervoor dat je dak goed beschermd is tegen slechte weersomstandigheden. Daarnaast zorgt je dakbedekking er ook nog eens voor dat je dak er mooi en netjes uitziet. Het heeft eigenlijk dus twee verschillende functies.

Op deze pagina vertellen we jou over de verschillende soorten dakbedekking voor zowel een plat dak als een schuin dak. Lees dus snel verder!

Soorten dakbedekking voor een plat dak

Er zijn vier verschillende soorten dakbedekking voor een plat dak.

De verschillende soorten zijn als volgt:

  • PVC: dit is een dakbedekking gemaakt van kunststof en is erg populair in deze tijd. Dit komt omdat PVC duurzaam materiaal is en wel 20 tot 35 jaar mee kan.
  • EPDM: EPDM is gemaakt uit synthetisch rubber. Dit is erg sterk materiaal, maar toch is het ook elastisch. Dit zorgt ervoor dat het een lange levensduur heeft van zo’n 40 jaar en je er ook nog eens weinig onderhoud aan hebt.
  • Bitumen: Bitumen wordt ook wel roofing genoemd. Deze soort dakbedekking wordt gemaakt van aardolie dat is gecombineerd met polyester of glasvezel.
  • Groendak: de laatste optie voor dakbedekking op een plat dak is groendak. Een groendak is dat je dak bedekt is met een soort vegetatie. Dit kunnen planten, gras of mos zijn of een combinatie ervan.

Soorten dakbedekking voor een schuin dak

Dakbedekking voor een schuin dak bestaat ook uit vier verschillende soorten.

Deze zijn als volgt:

  • Dakpannen: dakpannen zijn de populairste soort dakbedekking voor een schuin dak. Je hebt ze in verschillende materialen en daarnaast in verschillende soorten. Zo heb je ze in beton of gebakken klei en kun je ze met of zonder golving krijgen.
  • Leien dak: je hebt natuurleien en kunststofleien. Kunststof leien zijn vaak goedkoper, maar natuurleien hebben weer een langere levensduur.
  • Metaalplaten: metaal platen zijn erg gemakkelijk te plaatsen en is daarnaast ook veel lichter. Onder metaalplaten heb je weer een laag dakpanplaten.
  • Zinken dak: een zinken dak is ook inzetbaar voor een plat dak en kan daarnaast tot wel 100 jaar meegaan. Dit komt doordat het natuurlijk materiaal is.

Wil je weten hoe een goed dak ervoor kan zorgen dat je woning in waarde verhoogd? Ga naar woontuinmagazine.