Spring naar inhoud

De kosten van spouwmuurisolatie

kosten spouwmuurisolatie berekenen

Overweeg je om je huis te isoleren middels spouwmuurisolatie? Dan wil je natuurlijk weten wat de kosten zijn. De kosten, die verschillen per type woning, zijn opgebouwd uit vier onderdelen. Lees hier over de kosten van spouwmuurisolatie en over de besparing op het gasverbruik. Zie je op tegen de hoge kosten? Wellicht kom je in aanmerking voor een subsidieregeling of voor een goedkope lening. Ook andere financiële maatregelen maken spouwmuurisolatie aantrekkelijk.

Handig: Vraag gratis spouwmuurisolatie offertes aan

Navigeer direct naar:

Opbouw kosten
Kosten per type woning
Prijzen isolatiematerialen
Subsidies & financiële regelingen

De opbouw van de prijs van spouwmuurisolatie

Uiteraard wil je weten hoe de prijs van spouwmuurisolatie is opgebouwd. In onderstaande tabel worden vind je de vier onderdelen van de prijsopbouw. De vier onderdelen zijn arbeidskosten, materiaalkosten, machinekosten en voorrijkosten. Omdat de arbeidskosten de grootse kostenpost is, loont het de moeite om offertes aan te vragen bij diverse bedrijven. Je kunt zo tot wel 30% besparen.

Opbouw kosten spouwmuurisolatie

De vier onderdelen van de prijs voor spouwisolatie:

Onderdeel Opbouw
Arbeidskosten 54%
Materiaalkosten 31%
Machinekosten 10%
Voorrijkosten 5%

Handige checklist voor het inschakelen van een isolatiespecialist (milieucentraal.nl)

De kosten van spouwmuurisolatie per type woning

De kosten van spouwmuurisolatie zijn vooral afhankelijk van de oppervlakte van de gevel van de woning. Je betaalt voor spouwmuurisolatie van je woning tussen de €450 en €3000 euro. Je bespaart er tussen de €200 en €800 euro mee op de stookkosten. De investering verdient zich dus terug.

Niet alleen de grootte van de woning is bepalend voor de prijs. Ook de isolatiemethode is van invloed op de prijs. Kan een bedrijf twee woningen op een dag isoleren? Ook dat kan schelen op de kosten. Kijk in onderstaande tabel. In onderstaande tabel worden de besparing per jaar en het aantal jaren terugverdientijd vermeld.

Kosten spouwmuurisolatie per type woning

Type woning Aantal vierkante meters Kosten Besparing gas per jaar Terugverdientijd
Appartement 30 m2 €450 180 m3/ €112 4 jaar
Rijwoning 50 m2 €750 300 m3/ €180 4 jaar
Hoekwoning 80 m2 €1200 480 m3 / €298 4 jaar
2 onder 1 kap 90 m2 €1350 540 m3/ €335 4 jaar
Vrijstaand 100 m2 €1500 600 m3 / €372 4 jaar
Vrijstaand €3000 200 m2 1200 m3 / €744 4 jaar
Bungalow 120 m2 €1800 720 m3 / €446 4 jaar

spouwmuurisolatie kosten

De prijs van spouwmuurisolatie met een bepaald isolatiemateriaal

De kosten van de isolatie van spouwmuren wordt vooral bepaald door het gebruikte isolatiemateriaal. Veel gebruikte isolatiematerialen zijn glaswol of minerale wol (een verzamelnaam voor glaswol en steenwol, EPS-parels en PUR-schuim. Deze isolatiematerialen hebben verschillende eigenschappen:

  • Minerale wol is brandveilig, waterafstotend en isoleert akoestisch goed.
  • EPS-parels zijn recyclebaar en vochtregulerend.
  • PUR-schuim heeft een lange levensduur, is vochtregulerend en geschikt om gaatjes op te vullen.

In onderstaande tabel zijn de gemiddelde prijzen voor spouwmuurisolatie met de verschillende isolatiematerialen vermeld. Het zijn prijzen inclusief btw en exclusief plaatsing.

Kostprijs spouwmuurisolatie per m2

Gebruikt isolatiemateriaal Prijs spouwmuurisolatie per m2
Minerale wol €15 - €20
EPS-parels €20 - €25
PUR-schuim €25 - €30

De kostprijs van spouwmuurisolatie met minerale wol

Minerale wol (glaswol en steenwol) zijn isolatiematerialen die worden aangebracht in vlokken. Wil je relatief goedkoop een spouwmuur isoleren? Kies dan voor het goedkoopste isolatiemateriaal (glaswol). Dit isolatiemateriaal zorgt zowel voor een goede thermische als voor een goede akoestische isolatie. De kostprijs varieert tussen de €15 – €20 per m2.

De kostprijs van spouwmuurisolatie met EPS-parels

EPS-parels hebben een hoge vullingsgraad en een verantwoord ecologisch karakter. De isolatiewaarde is goed (tussen HR en HR++). Steeds vaker gebruikt men EPS-parels om een spouwmuur te isoleren. De kostprijs van dit vochtregulerende en 100% recyclebaar isolatiemateriaal bedraagt tussen de €20 en €25 per m2.

De kostprijs van spouwmuurisolatie met PUR-schuim

Kies je voor spouwmuurisolatie met PUR-schuim? Dan kies je voor het duurste isolatiemateriaal. Dit isolatiemateriaal heeft wel de hoogste isolatiewaarde. Daarom is PUR-schuim geschikt voor vervuilde of smalle spouwmuren. Bovendien kunnen met dit isolatiemateriaal kleine kieren en gaatjes worden opgevuld. De kostprijs bedraagt tussen de €25 en €30 per m2.

Video: ervaringen met spouwmuurisolatie

Benieuwd wat een specialist voor je doet en hoe anderen het isoleren van de spouwmuur hebben ervaren? Bekijk dan deze video!

De snelle terugverdientijd van spouwmuurisolatie

De terugverdientijd van spouwmuurisolatie is kort. Waarschijnlijk is die tijd korter dan je zelf had gedacht Al naar gemiddeld vier jaar heb je de investering terugverdiend. De terugverdientijd van andere investeringen is aanmerkelijk langer. Zo bedraagt de terugverdientijd van vloerisolatie tussen de 6 en 7 jaar en van zonnepanelen tussen de 7 en 10 jaar.

Om diverse redenen zijn de kosten van spouwmuurisolatie laag:

  • Kan binnen een dag worden gedaan, dus weinig manuren.
  • Simpele techniek en dus relatief goedkope arbeidskrachten.
  • Het gebruikte isolatiemateriaal is relatief goedkoop.

besparen spouwmuur isoleren

Ook jij kunt gebruikmaken van de subsidies op spouwmuurisolatie

Overweeg je om de muren van je woning te isoleren? Wellicht hoef je niet alles zelf te betalen. Er zijn namelijk diverse subsidies beschikbaar. Zo kan je investering nog sneller worden terugverdiend. Heb je een bescheiden budget? Wellicht kun je een goedkope lening krijgen.

Artikel: Kan ik subsidie krijgen voor de isolatie van mijn huis? (bron: Rijksoverheid)

Vraag Nationale subsidie spouwmuurisolatie aan

Alleen een Vereniging van Eigenaren kan aanspraak maken op een subsidie voor spouwmuurisolatie. Deze regeling heet de Subsidie Energiebesparing Eigen huis.

Meer informatie over de subsidieregeling op rvo.nl

Vraag regionale subsidie aan

Je kunt ook subsidie aanvragen in je eigen gemeenten. De voorwaarden, regels en bedragen verschillen per gemeente. Waarschijnlijk kun je de benodigde informatie vinden op de website van je gemeente.

Doe de check op energiesubsidiewijzer.nl

Andere aantrekkelijke financiële maatregelen

Kom je niet in aanmerking voor subsidie? Gelukkig zijn er verschillende financiële maatregelen die ondersteuning bieden bij het isoleren van je huis middels spouwmuurisolatie:

  • Bij een woning die ouder is dan twee jaar kom je in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief (9 procent) op de arbeidskosten. Het werk moet dan wel worden uitgevoerd door een erkende vakman.
  • Wellicht kom je in aanmerking voor ene goedkope groene lening (de energiespaarlening). Als eigenaar van een woning kun je maximaal 25.000 euro lenen. Het geleende bedrag moet je, afhankelijk van de hoogte van de lening, in 7 tot 10 jaar terugbetalen.
  • Een Vereniging van Eigenaren kan, via de VvE Energiespaarregeling maximaal een bedrag van €25.000 per appartementsrecht lenen. Het te lenen totaalbedrag bedraagt maximaal €5.000.000. Eigenaren van een gebouw met appartementen kunnen dankzij deze lening energiebesparende maatregelen bekostigen. De looptijd van deze lening is 10 tot 15 jaar.

Handige links:
Informatie over de Energiebespaarlening (bron: energiebespaarlening.nl)
Voorwaarden verlaagde btw-tarief (bron: Belastingdienst)

prijs spouwisolatie

Het aanvragen van een offerte voor spouwmuurisolatie

Vraag bij diverse bedrijven offertes aan voor spouwmuurisolatie. Door de verschillende prijsvoorstellen met elkaar te vergelijken, kun je waarschijnlijk een aanzienlijk bedrag besparen. Er zijn diverse websites waar je offertes kunt aanvragen.

Je kunt een offerte aanvragen door een formulier in te vullen op de offertepagina. Het aanvragen van een offerte is geheel vrijblijvend en kosteloos. Vergelijk de offertes en bespaar op de kosten!

Meer informatie over spouwmuurisolatie:
Houd de warmte binnen door te isoleren (bron: Milieucentraal)
Fabels over spouwmuurisolatie (bron: Milieucentraal)
Doe de check en bekijk welke isolatiemethodes geschikt zijn! (bron: verbeterjehuis.nl)
Energieloket van de Rijksoverheid (energiebesparendoejenu.nl)