Spring naar inhoud

Gevelrenovatie: waarom en kosten

Gevelrenovatie is een essentiële stap om de uitstraling en duurzaamheid van je woning te behouden. Of je nu een oud huis hebt dat zijn glans heeft verloren of gewoon wilt investeren in het behoud van je gevel, het renoveren ervan kan een aanzienlijk verschil maken. Maar wanneer is het tijd om je gevel te laten renoveren? Wat zijn de voordelen van gevelrenovatie? En wat zijn de kosten die ermee gemoeid zijn? In dit artikel zullen we deze vragen beantwoorden en je helpen bij het nemen van de juiste beslissing voor je gevel.

Wanneer je gevel laten renoveren?

Het is belangrijk om te weten wanneer je gevel aan renovatie toe is. Hoewel elk huis anders is, zijn er enkele veelvoorkomende tekenen dat het tijd is om actie te ondernemen:

 1. Vervallen uiterlijk: als je gevel er verouderd, vervallen of beschadigd uitziet, kan renovatie de esthetiek van je woning aanzienlijk verbeteren. Door scheuren, losse stenen of afbladderende verf aan te pakken, kun je je huis weer laten stralen.
 2. Voegwerk: het voegwerk tussen de stenen van je gevel kan in de loop der tijd verslechteren. Als je merkt dat de voegen loskomen, afbrokkelen of er gebarsten uitzien, is het tijd om ze te laten vervangen. Slecht voegwerk kan leiden tot vochtproblemen en schade aan de gevel.
 3. Waterinfiltratie: als je gevel niet goed bestand is tegen waterinfiltratie, kan dit leiden tot vochtproblemen en schimmelvorming in je huis. Let op vochtplekken aan de binnenkant van de muren, schimmelvorming of een muffe geur. Dit zijn tekenen dat je gevel bescherming nodig heeft.
 4. Energie-efficiëntie: een gevel die niet goed geïsoleerd is, kan leiden tot energieverlies en hogere stookkosten. Als je merkt dat je huis moeilijk warm te houden is of dat er koude plekken in de buurt van de buitenmuren zijn, kan het isoleren en renoveren van je gevel helpen om je energierekeningen te verlagen.

Voordelen van gevelrenovatie

Het renoveren van je gevel heeft verschillende voordelen, zowel op korte als lange termijn. Hier zijn enkele belangrijke voordelen waar je van kunt profiteren:

 1. Verhoogde esthetiek: een gerenoveerde gevel kan je huis een compleet nieuwe uitstraling geven. Het kan de waarde van je woning verhogen en de aantrekkelijkheid ervan vergroten, wat vooral belangrijk kan zijn als je van plan bent om je huis te verkopen.
 2. Bescherming tegen weersinvloeden: gevelrenovatie kan helpen bij het beschermen van je huis tegen weersinvloeden zoals regen, wind en zon. Door de gevel te herstellen en te versterken, kan je de structurele integriteit van je huis behouden en schade door weersomstandigheden voorkomen.
 3. Energie-efficiëntie: door je gevel te isoleren en eventuele lekken te dichten, kun je de energie-efficiëntie van je huis verbeteren. Dit resulteert in lagere energiekosten en een verminderde ecologische voetafdruk.
 4. Verlengde levensduur: door regelmatig onderhoud en renovatie kun je de levensduur van je gevel verlengen. Het voorkomen van schade en vroegtijdige slijtage zorgt ervoor dat je gevel langer meegaat, waardoor je op de lange termijn kosten bespaart.

Kosten van gevelrenovatie

De kosten van gevelrenovatie variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van het werk, het type renovatie en de staat van je gevel. Hier zijn enkele gemiddelde kosten voor veelvoorkomende gevelrenovatieklussen:

 • Vervangen van voegwerk: gemiddeld €40,- tot €42,- per m². Het vervangen van voegwerk kan de stabiliteit en het uiterlijk van je gevel verbeteren.
 • Gevel impregneren: gemiddeld €8,- tot €12,- per m². Het impregneren van je gevel met een beschermende coating kan vochtproblemen voorkomen en de duurzaamheid van de gevel verbeteren.
 • Gebroken stenen vervangen: €12,50 per steen. Het vervangen van gebroken stenen herstelt de integriteit en het uiterlijk van je gevel.
 • Raamdorpels vervangen: €35,- per uur. Het vervangen van raamdorpels verbetert de bescherming tegen vocht en geeft je gevel een nette uitstraling.
 • Gevelreiniging: tussen de €5,- en €20,- per m². Gevelreinigingstechnieken zoals zandstralen, chemisch reinigen, nevelstralen of stoomreinigen kunnen je gevel weer schoon en fris maken.
 • Gevelbekleding: tussen de €30,- en €155,- per m². Het bekleden van je gevel met nieuwe materialen kan zorgen voor een compleet nieuwe look en extra isolatie.

Het is belangrijk om op te merken dat deze kosten slechts een indicatie zijn en kunnen variëren op basis van de specifieke eisen van je gevel en de gekozen materialen.

Gevelrenovatie is een waardevolle investering die de uitstraling, bescherming en energie-efficiëntie van je huis kan verbeteren. Door te letten op tekenen van verval, zoals beschadigd voegwerk of vochtproblemen, kun je op tijd actie ondernemen en ernstige schade voorkomen. Met een breed scala aan renovatiemogelijkheden en de gemiddelde kosten in gedachten, kun je een weloverwogen beslissing nemen over het renoveren van je gevel. Maak je gevel stralend nieuw en geniet van de voordelen die het met zich meebrengt voor zowel je als je huis.