Spring naar inhoud

Alles over dakpannen

Eigenlijk zie je overal waar je kijkt wel huizen met dakpannen. Het is de populairste soort dakbedekking voor hellende daken en dat is niet voor niks: dakpannen hebben veel voordelen, zijn verkrijgbaar in alle soorten, maten en kleuren en daarnaast is ook de prijs-kwaliteitverhouding goed.

In deze blog lees je alles over dakpannen!

Welke soorten dakpannen zijn er?

Er zijn verschillende soorten dakpannen waar je uit kunt kiezen:

  • Betondakpannen: deze soort dakpannen wordt het meest gekozen en worden ook wel sneldekpannen genoemd. Ze zijn eenvoudig te leggen en verkrijgbaar in een rechthoekige of vierkante vorm. Je hebt keuze uit grijs, bruin en oranje betondakpannen. De gemiddelde levensduur ligt rond de 30 tot 35 jaar.
  • Keramische dakpannen: deze dakpannen worden gemaakt van klei, waardoor iedere dakpan een unieke uitstraling heeft. Deze soort dakpannen zijn hierdoor duurzaam en hebben een lange levensduur van gemiddeld 80 tot 100 jaar!
  • Natuurleien: natuurleien worden gemaakt van natuurlijk materiaal, waardoor dit soort pannen erg duurzaam zijn en een lange levensduur (80 tot 100 jaar) hebben.
  • Kunstleien: wil je kiezen voor leien, maar heb je liever een moderne uitstraling? Dan zijn kunstleien de beste keuze. Deze gaan gemiddeld 35 tot 40 jaar mee.

Een alternatief voor losse dakpannen zijn dakpanplaten: deze zijn verkrijgbaar in diverse materialen zoals kunststof, aluminium en staal. Dakpanplaten hebben veel voordelen: ze zijn al geïsoleerd, ze zijn licht van gewicht, zo goed als onderhoudsvrij en eenvoudig te leggen. De levensduur hangt af van het gekozen materiaal.

Dakpannen: welke prijzen kan ik verwachten?

De prijs van dakpannen zijn afhankelijk van het soort dakpannen die je kiest. In de onderstaande tabel vind je een overzicht van de kosten per soort dakpan.

Soort dakpan Gemiddelde prijs per m²
Betondakpannen €40,- tot €65,-
Keramische dakpannen €55,- tot €65,-
Natuurleien €100,- tot €145,-
Kunstleien €55,- tot €95,-
Dakpanplaten €10,- tot €70,-

 

Dakpannen kiezen: wat is de beste keuze?

Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten bij het maken van een keuze voor een soort dakpannen. Er is niet één soort de beste.

Materiaal

Kijk als eerste naar het materiaal. Dit hangt af van je eigen voorkeur.

Stijl

Let ook op de stijl van de dakpan: kijk hierbij ook naar je omgeving. Woon je landelijk of stedelijk? Welke dakpannen hebben je buren? Wat is de stijl van je woning? Kies een stijl die bij deze drie factoren past.

Kleur

De kleur hangt af van je eigen voorkeur. Ook bij deze factor is het belangrijk om op je omgeving en de daken van de buren te letten. Dakpannen hebben een grote invloed op de uitstraling van je woning: kies dus ook een kleur die bij je woning past.

Afmeting

Dakpannen zijn beschikbaar in verschillende formaten: zowel groot als klein. De keuze hangt af van je eigen voorkeur.

Kwaliteit

Let ook op de levensduur van de dakpan: de enne dakpan kan duurder zijn, maar veel langer meegaan. Dit is een afweging die je moet maken.

Budget

Naast de kwaliteit speelt natuurlijk ook je eigen budget een rol: weeg de voor- en nadelen en de levensduur per soort dakpan goed af met je budget.

Hellingsgraad dak

Tot slot speelt ook de hellingsgraad van je dak een belangrijke rol in je keuze. Niet iedere soort dakpan is geschikt voor iedere hellingsgraad.