Spring naar inhoud

Dakrenovatie: mogelijkheden & kosten

Je dak heeft een belangrijke functie: het beschermt je woning tegen weersomstandigheden. Het is daarom belangrijk om je dak van goede kwaliteit te houden. Het is daarom belangrijk om regelmatig dakwerken uit te laten voeren. Een dakrenovatie is één van deze dakwerkzaamheden. In deze blog lees je alles over een dakrenovatie, de mogelijkheden en de kosten die er aan verbonden zijn.

Wanneer een dakrenovatie laten uitvoeren?

Volgens Dakdekkersgids.nl is het belangrijk om je dak eens per jaar te laten onderhouden door een dakdekker. Tijdens dakonderhoud wordt er een grondige dakinspectie uitgevoerd en wordt het gereinigd.

Vervolgens wordt je dak gecontroleerd op beschadigingen: mochten dit kleine zijn worden deze vaak direct herstelt. Bij ernstige schade is dit niet mogelijk: dit is vaak het moment dat er voor een dakrenovatie gekozen wordt. Wanneer je dak wel gerepareerd kan worden, maar de kosten zo hoog oplopen dat een renovatie goedkoper is, wordt er ook gekozen voor een dakrenovatie.

Wat is een dakrenovatie?

Tijdens een dakrenovatie worden alle beschadigde en verouderde onderdelen van het dak vervangen. In alle gevallen wordt de dakbedekking in zijn geheel vernieuwd. Ook de dakconstructie wordt hersteld.

Een dakrenovatie is ook een goede kans om dakisolatie te laten plaatsen. Door deze werkzaamheden te combineren, bespaar je op de arbeidskosten. Voor het plaatsen van dakisolatie moet namelijk de dakbedekking in zijn geheel worden verwijderd. Omdat dit tijdens een dakrenovatie sowieso gebeurt, is dat het ideale moment om je dak te isoleren.

Voordelen van een dakrenovatie

Een dakrenovatie brengt vele voordelen met zich mee. Zo ziet je dak er weer als nieuw uit, waardoor de uitstraling van je woning verbeterd. Je dak is weer van goede kwaliteit en gaat lang mee: hierdoor verklein je niet alleen de kans op problemen, maar verhoogt ook je woningwaarde. Wanneer je ook direct je dak hebt laten isoleren, bespaar je jaarlijks tot honderden euro’s op je energierekening!

Dakrenovatie: welke werkzaamheden worden uitgevoerd?

Tijdens een dakrenovatie worden er verschillende werkzaamheden uitgevoerd. De belangrijkste zijn:

  • Dakbedekking vernieuwen: het vervangen van de dakbedekking is een standaardprocedure tijdens een renovatie. De dakdekker verwijdert de bestaande dakbedekking en plaatst de nieuwe dakbedekking op het dak.
  • Overzetdak plaatsen: een overzetdak kan alleen geplaatst worden als de dakconstructie nog in goede staat verkeert. De dakdekker installeert een volledig nieuw dak bovenop het oude dak.
  • Onderdak plaatsen: het plaatsen van een onderdak is alleen nodig bij oudere woningen, omdat nieuwe woningen meestal al een onderdak hebben. Indien gewenst, wordt er isolatiemateriaal tussen het onderdak en de dakbedekking geplaatst.
  • Dakconstructie repareren of vernieuwen: wanneer de dakconstructie beschadigd is, herstelt de dakdekker deze tijdens de renovatie. Als de constructie niet meer te herstellen is, worden er bepaalde onderdelen vervangen.
  • Dakisolatie aanbrengen: om dakisolatie te kunnen aanbrengen, moet de dakbedekking verwijderd worden. Het isolatiemateriaal wordt onder de dakbedekking geplaatst. Tijdens een dakrenovatie wordt de dakbedekking standaard vervangen, dus dit is het ideale moment om dakisolatie te plaatsen.

Wat kost een dakrenovatie?

In de onderstaande tabel zie je de kosten van een dakrenovatie.

Soort dak Gemiddelde kosten per m² Gemiddelde totaalprijs (50 m²)
Plat dak €45,- tot €55,- €2.250,- tot €2.750,-
Schuin dak €50,- tot €120,- €2.500,- tot €6.000

De tabel is afkomstig van: https://dakdekkersgids.nl/dakrenovatie/. Daar lees je ook meer informatie over hoe de kosten voor een dakrenovatie zijn opgebouwd.