Spring naar inhoud

Een verstopte dakgoot? Hier lees je wat je kunt doen!

Een verstopte dakgoot kan voor veel problemen zorgen. Het regenwater kan niet goed afgevoerd worden en dat leidt tot wateroverlast. Daarnaast kan een verstopte dakgoot ook leiden tot schade aan je huis. Gelukkig is er een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je dakgoot verstopt raakt! In deze blog lees je alles over het herkennen van een verstopte dakgoot, het voorkomen van een verstopte dakgoot en het oplossen van een verstopte dakgoot!

Een verstopte dakgoot herkennen

Hoe weet je nu of je dakgoot verstopt is? Er zijn meerdere tekenen waaraan je kunt zien of je dakgoot verstopt is. Als je één (of meerdere) van deze tekenen herkent, is er een grote kans dat je dakgoot inderdaad verstopt is! De volgende tekenen geven aan dat je dakgoot verstopt is:

 

  • Water tijdens een regenbui stroomt niet goed weg
  • Er is wateroverlast in je huis
  • Je ziet plantengroei op of rondom je dakgoot
  • De kleur van het water in je dakgoot is donkerder dan normaal

 

Als je één (of meerdere) van deze tekenen herkent, is er een grote kans dat je dakgoot verstopt is!

Een verstopte dakgoot voorkomen

Gelukkig kun je een hoop doen om te voorkomen dat je dakgoot verstopt raakt! Als je dakgoot regelmatig schoonmaakt, vermindert dat namelijk de kans op verstopping aanzienlijk. Ook kun je ervoor zorgen dat er geen takken of bladeren in je dakgoot terechtkomen door bijvoorbeeld een gaas over je dakgoot te spannen. Daarnaast is het ook belangrijk om de afvoer van je dakgoot goed in de gaten te houden. Als je merkt dat er iets in de afvoer zit, is het belangrijk om dat direct te verwijderen!

Als je dakgoot toch verstopt is..

Helaas kan het voorkomen dat je dakgoot toch verstopt raakt, ondanks alle voorzorgsmaatregelen. Je kunt proberen de dakgoot zelf te ontstoppen. Doe dit echter alleen als je comfortabel bent met het werken op hoogte! Je moet namelijk het verstopte vuil uit de dakgoot zien te krijgen. Eerst moet je hiervoor de dakgoot schoonmaken. Daarna kun je een emmer water in de regenpijp gooien, als dit niet goed doorloopt, is ook je regenpijp verstopt. Met een hogedrukspuit of met een lange stok kun je proberen de regenpijp te ontstoppen. Als laatste stap kun je overwegen een ontstoppingsbedrijf in de arm te nemen. Over het algemeen geldt echter dat je een verstopte dakgoot beter kunt voorkomen dan genezen!