Spring naar inhoud

Ergonomisch werken met een werkbank: De do’s en don’ts

Veel mensen weten niet wat ergonomisch werken is. Dit komt doordat het een relatief nieuw begrip is. Toch zijn er veel voordelen te behalen door je werk zo in te richten dat je er goed en gezond bij blijft. Werkbanken zijn daar een goed voorbeeld van. In deze blog lees je alles over hoe je met een werkbank ergonomisch kunt werken!

Wat is ergonomisch werken?

Ergonomisch werken betekent dat je op de juiste manier je lichaam gebruikt om te werken. Dit houdt in dat je rekening houdt met de mogelijke klachten die kunnen ontstaan door een verkeerde houding. Wanneer je dit doet, voorkom je niet alleen klachten op de korte termijn, maar ook op de lange termijn.

Hoe kan ik met een werkbank ergonomisch werken?

Een werkbank is ideaal voor ergonomisch werken. Wanneer je een werkbank hebt, kun je gemakkelijk alle benodigdheden binnen handbereik hebben. Daarnaast zorgt een werkbank ervoor dat je in de juiste houding kunt werken. Wanneer je dit combineert met de juiste afstand tussen jou en het object waar je aan werkt, voorkom je veel van de risico's die komen kijken bij verkeerd werken.

Het gebruiken van je werkbank

Je kunt ergonomisch werken met een werkbank, maar je moet dit wel op de juiste manier doen. Wij geven je hier een paar tips voor hoe je dit het beste kunt aanpakken:

 

  • Zorg dat de werkbank op de juiste hoogte is ingesteld. Dit kun je het beste doen door de bank op te meten en vervolgens een standaard te kopen die daarop aansluit. Zo voorkom je dat je constant moet bukken of strekken om aan het werk te kunnen.
  • Werk altijd recht voorover. Dit voorkomt rugklachten. Wanneer je naar links of rechts moet kijken, draai dan je hoofd in de juiste richting in plaats van je lichaam.
  • Gebruik ook altijd armsteunen als deze beschikbaar zijn. Zo voorkom je dat je polsen belast worden door veel naar beneden te houden.
  • Neem regelmatig pauzes en beweeg ondertussen wat. Zo voorkom je dat je vast komt te zitten in een slechte houding.

Andere voordelen van een werkbank

Een werkbank is niet alleen ergonomisch, maar heeft ook veel andere voordelen. Zo zorgt een werkbank ervoor dat je sneller kunt werken en dat je beter overzicht hebt over je projecten. Daarnaast is een werkbank ook handig om gereedschap op te bergen. Wanneer je alles binnen handbereik hebt, hoef je geen tijd meer te verspillen aan het zoeken naar de juiste tools. Werkbanken zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en kunnen daardoor voor iedere klus gebruikt worden. Ze mogen dus beslist niet ontbreken op je werkplaats!