Spring naar inhoud

Verschillende manieren om het dak te isoleren 

Wil je je huis warm houden in de winter? Het isoleren van het dak is een van de meest effectieve manieren om je energierekening te verlagen. Isolatie kan voorkomen dat de warme temperatuur je huis uit komt. Zo kun je de stookkosten verlagen. Ook kan het voorkomen dat de warmte van buiten in de zomer het huis binnenkomt. Er zijn veel soorten isolatie die je op je dak kunt aanbrengen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor dak isolatie platen, mat isolatie en spuit schuim isolatie. Elk type isolatie heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hier volgt een korte uitleg over de verschillende manieren om je dak te isoleren. 

Spuiten van schuimisolatie 

De meest effectieve manier om het dak te isoleren is het gebruik van polyurethaan spuitschuim. Het wordt ook vaak gebruikt als spouwmuur isolatie. Spuitschuim isolatie is effectief om de scheuren af ​​​​te dichten. Het is ook bestand tegen hitte en wind. Je kunt een professional inhuren om het schuim onder het dak te spuiten. Deze isolatie kan voorkomen dat de warmte en koude lucht, wind en vocht in je dak sijpelen. Er zijn twee soorten schuim isolatie: lage dichtheid en hoge dichtheid. Schuimisolatie met lage dichtheid heeft flexibeler en zachter schuim. Dit schuim is goed voor binnentoepassing omdat het geluiddempend is. Bovendien is schuim met hoge dichtheid stabiel en stijf. Het is geschikt voor grotere oppervlakken zoals daken. Deze isolatie houdt het vocht buiten het huis. Schuimisolatie kan de energie-efficiëntie in je huis verbeteren. De installatie vereist echter een professionele aannemer en het is vrij duur. 

Stijve isolatieplaten gebruiken 

Dakisolatieplaten zijn gemaakt van schuim met gesloten cellen in de vorm van dichte platen. Het wordt niet alleen gebruikt voor dakisolatie, maar kan ook worden geïnstalleerd in je kelder en zolderruimte. Isolatieplaten zijn milieuvriendelijk. Sommige planken zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout en kurk. Het is ook eenvoudig te installeren, zodat je geen professional hoeft in te huren. Dit bord heeft ook een hoge R-waarde. Het betekent dat het uw dak goed kan isoleren. Helaas bevatten de isolatieplaten vlamvertragend. Deze chemische stof is schadelijk omdat het kanker en andere gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Bovendien kunnen isolatieplaten gemakkelijk beschadigd raken bij langdurige blootstelling aan zonlicht. 

Batt-isolatie installeren 

Batt deken isolatie is gemaakt van minerale wol. Het wordt vaak gebruikt voor zolder- en dakisolatie. Als je op zoek bent naar een goedkopere optie, kun je glasvezel rollen gebruiken. Batt-isolatie kan eenvoudig worden geïnstalleerd. Je kunt het in verschillende maten snijden om op de plafondbalken te passen. Isolatie van glasvezelmatten is goed bestand tegen vocht. Het wordt dus aanbevolen om het te gebruiken voor huizen in vochtige klimaten. Helaas heeft wattenisolatie verschillende nadelen. Ten eerste heeft het een lage energie-efficiëntie omdat het een lage R-waarde heeft. Het kan dus zijn dat het je huis bij het koudste weer niet goed kan isoleren. Om de meest effectieve isolatie te krijgen, moet je mogelijk meerdere lagen aanbrengen. Bovendien kunnen glasvezels je ogen en huid irriteren. Je moet dus beschermende kleding dragen wanneer je deze installeert.